Zayıflama Diyetleri şişmanlatıyor ve hasta ediyor.


Diyet yapmadan, bedene enerji kısıtlamaları dayatmadan
kilo sorunlarından uzak kalmak ya da kilo vermek
mümkün.


Kısıtlama Mikrobu Çöpe dizisinden yayınladığımız kitaplarla
buluşarak Diyetsiz Kalıcı İncelik yolunda ilerleme kararı
alanlara blogumuzda tüm gücümüz ve deneyimimizle
yardıma çalışacağız.

20 Ocak 2007

Çaylı kek yağsız olur mu? Oluyormuş... hem de nefis!



Söz verdiğim gibi, portakal kabuğu şekerlemesi ile yaptığım kekin tarifini sizlere sunuyorum. Aslında, bu tarifi bloga koymadan önce tereddüt ettim... hani kalkıp da “bakın onlar da keklerini yağsız yapıyorlarmış” derler mi acaba, diye düşündüm. İrlanda kökenli bu kekte ne tereyağ, ne margarin ne de bir damlacık sıvı yağ yok!!! Ama İngiliz adaları sakinleri ince kek dilimlerine tereyağ sürüp yemeyi seviyorlarmış... seçenek sizin, biz iki türlü de denedik... oğlum yağsız, ben üzerine yağ sürerek yemeyi seviyorum.
Fark ettiğiniz gibi, kekin yağsız hazırlanıyor olması, light arayışından değil (ZDÇ'ye yakışmaz) elbette.

Yağsız çaylı kek
Tariflerimde kullandığım su bardağı 200 mil.lik
2 ½ su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tarçın
½ tatlı kaşığı zencefil
2 -3 tutam yenibahar
1 tutam tuz
1 su bardağı kan üzümü
1 su bardağı kuru üzüm
½ su bardağı küçük küpler şeklinde doğranmış portakal kabuğu şekerlemesi
1 su bardağı toz şeker
1 ½ su bardağı koyu çay demi (300 mil. olarak ölçmeye özen gösterin)

Bir gün önce:
  • Üzümleri, şekeri ve portakal kabuğu şekerlemesini bir kaseye koyun.
  • Koyu bir çay hazırlayın ve kasedeki malzeme üzerine dökün. Üstünü örtün ve tüm bir gece dinlenmeye bırakın.
Ertesi gün:
  • Fırınınızı 180°ye ısıtın, kek (baston... yaklaşık 26 cm uzunluk) kalıbınızı -mutlaka- yağlı pişirme kağıdıyla kaplayın... bu kek yapışmaya eğilimli!!!
  • Un, kabartma tozu, baharatlar ve tuzu bir kaba eleyin.
  • Bir yumurtayı çırpın ve üzümlü karışımınıza ekleyin, iyice karıştırın. Bu karışımı unun üzerine dökün. Tekrar iyice karıştırın.
  • Kek kalıbınıza aktarın ve fırında 20 dakika 180°de pişirin, sonra 160°ye indirip yaklaşık 50 dakika daha pişirmeye devam edin. Kekinizin üstünün yanmasını önlemek için, arzu ettiğiniz renge geldiğini görünce, üzerini yağlı kağıtla örtün.
  • Pişip pişmediğini kontrol edin. Kekinizin ortasına batıracağınız bir bıçak, hamur izi olmadan çıkarsa, pişmiş demektir.
  • Fırından çıkarttıktan sonra kekinizi 5 dakika bekletin ve sonra kalıptan çıkartın.
Kekinizi ılık veya soğuk olarak sunun. Eğer ertesi günü bekleyecekseniz, streç film'de muhafaza etmenizi öneririm, böylece tüm tazeliğini koruyacaktır.